Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Σφολιάτινο δεντράκι με σοκολάτα


Εδώ και χρόνια βλέπω συνεχώς συνταγές και όλο λέω πως θα τις δοκιμάσω και όλο κάτι γίνεται. Φέτος, λοιπόν,  τα Χριστούγεννα αποφάσισα να ασχοληθούμε δημιουργικά με τον μεγάλο μου γιο με τη μαγειρική-ζαχαροπλαστική και να αδειάσω και την κατάψυξη από όσα έχω μαζεμένα (μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια). 
Για αρχή φτιάξαμε ένα δεντράκι από σφολιάτα με σοκολάτα. Τη συνταγή αυτή την έχω δει σε διάφορα βιντεάκια συνταγών με χέρια που κυκλοφορούν και σε διάφορες εκδοχές. Λίγο πολύ η ιδέα είναι η ίδια και απλά αυτοσχεδιάζετε αναλόγως προτιμήσεων ή υλικών που έχετε ήδη στο σπίτι (όπως εμείς).
Υλικά
o   2 φύλλα σφολιάτας (εγώ πήρα κατεψυγμένα)

o   πραλίνα (με το μάτι έβαλα, αλλά το παράκανα κ μας λίγωσε)

o   αμύγδαλα (εγώ έβαλα φιλέ που είχα στο ντουλάπι)

o   1 αυγό  (για επάλειψη στο τέλος)

Εκτέλεση
Πάνω στη σχάρα του φούρνου άπλωσα λαδόκολλα και τοποθέτησα το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Μετά έκοψα στη σφολιάτα  ένα μεγάλο τρίγωνο σε σχήμα δέντρου με τον κορμό του (ότι περισσεύει κρατήστε το για το τέλος, θα εξηγηθώ σε άλλη ανάρτηση).  Άπλωσα την πραλίνα, με το μάτι να πάει παντού και πασπάλισα με τα αμύγδαλα. Κάλυψα το δέντρο με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, πιέζοντας γύρω-γύρω για να φανεί το σχήμα του δέντρου και το έκοψα και αυτό στο ίδιο σχήμα. Στη συνέχεια έκοψα τα κλαδιά του δέντρου, οριζόντιες λωρίδες δεξιά και αριστερά από τον κεντρικό κορμό του δέντρου. Μετά έφτασε η ώρα για τα στριφογυριστά κλαδιά (ο ταρζανάκος μου το χάρηκε πολύ, αν και ζορίστηκε λίγο). Τέλος, άλειψε μόνος του με το πινελάκι  ένα χτυπημένο αυγό πάνω σε όλο το δέντρο και... έτοιμο για ψήσιμο, στον αέρα στους 180ο C (σε προθερμασμένο φούρνο) για περίπου 20 λεπτά (μέχρι να ροδίσει και να μοσχομυρίσει). 
Προσοχή, μην πέσετε αμέσως με τα μούτρα στο γλυκό, γιατί η σοκολάτα καίει πολύ! Εμείς το αφήσαμε περίπου 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Βέβαια το άφησα πάνω στην εστία με τον φούρνο από κάτω να ψήνει τα περισσεύματα που λέγαμε, οπότε, υπό άλλες συνθήκες, ίσως να έχει κρυώσει στο 5λεπτο. Ζεστό προς χλιαρό είναι αριστούργημα, αλλά και κρύο την επόμενη μέρα μια χαρά φαγώθηκε. 
Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή να το στολίσετε με οδηγό τη φαντασία σας! Για τη διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άχνη ζάχαρη, σοκολατένια καραμελάκια, ρόδι, σταφίδες, μπισκοτάκια και γενικά ό,τι τραβάει η όρεξή σας! 
Μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε και ένα αστέρι από την περίσσια σφολιάτα και να το βάλετε στην κορυφή του δέντρου (το είδα σε ένα βίντεο κατόπιν εορτής και μου άρεσε πολύ). 
Εμείς το τιμήσαμε σκέτο. Δεν προλάβαμε να το ομορφύνουμε... τα αγόρια δεν κρατιόντουσαν!

Δοκιμάστε το και περιμένω τις εντυπώσεις σας.

Εσείς προλάβατε να το δοκιμάσετε και κρύο ή απλά εξαφανίστηκε επί τόπου;



Μία ελληνική version της βιντεοσυνταγής από την Paxxi.

Κ εδώ μία version με εξαιρετικό στόλισμα (πασπαλισμένο με άχνη και σοκολατένια καραμελάκια).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου