Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

8 καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


Τα σχολεία έκλεισαν, όμως η ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι δεν σταματά ποτέ! Πως μπορούμε να τα απασχολήσουμε δημιουργικά; Θα σας δείξω μερικές φοβερές ιδέες, εύκολα υλοποιήσιμες και πολύ δημιουργικές που σίγουρα θα ξετρελάνουν τα παιδάκια σας!

kalokairines drastiriotites gia paidia


Τα εύσημα για τις ιδέες δεν ανήκουν σε εμένα, αλλά στον παιδικό σταθμό του ταρζανάκου μου και στους παιδαγωγούς, που στην καλοκαιρινή γιορτή για τη λήξη της σχολικής χρονιάς μας άφησαν όλους άφωνους με την πρωτοτυπία και την πληθώρα των εργαστηρίων-παιχνιδιών. Μπράβο στους παιδαγωγούς, λοιπόν!

1. Ψάρεμα

Δεν υπάρχει πιο απλό παιχνίδι με νερό που να ενθουσιάζει τα παιδιά! Γεμίστε με νερό λεκάνες, παιδικές πισίνες, μπανιέρες ακόμα και νιπτήρες (αν δεν υπάρχει εξωτερικός χώρος), ρίξτε μέσα διάφορα πλαστικά ψαράκια (ή ακόμη και ζωάκια ή δεινόσαυρους), δώστε στα παιδιά καλάμια ψαρέματος, απόχες ή στραγγιστήρια/χωνιά από την κουζίνα και αφήστε τα να ψαρέψουν. Το παιχνίδι αυτό δεν τελειώνει ποτέ και τα απασχολεί αρκετές ώρες!

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


2. Εργαστήριο νερού

Τα παιδιά λατρεύουν το νερό! Και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το λαχταράνε για παιχνίδι και δροσιά! Δημιουργήστε ένα ταμπλό παιχνιδιού με το νερό, που μπορεί εύκολα να στερεωθεί στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Στερεώστε πάνω σε πλαστικό πλέγμα (ή καρφώστε σε ξύλο) διάφορους σωλήνες, πλαστικά ποτήρια, χωνιά, αντλίες λαδιού ή μπουκάλια. Βάλτε από κάτω λεκανάκια για να συλλέγουν το νερό και να μπορούν να ανεφοδιάζονται τα πιτσιρίκια. Δώστε τους πλαστικά ποτηράκια ή ποτιστήρια και αφήστε τα να δουν τη διαδρομή που κάνει το νερό μέσα από τα εμπόδια του ταμπλό. Και πραγματικά ξεχάστε οτι έχετε παιδιά...!!!


καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


3. Εργαστήριο χυμού

Τι θα χρειαστείτε; Πορτοκάλια κομμένα στη μέση, στύφτες και πλαστικά ποτηράκια. Και αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να στύψουν και να πιούν τον χυμό τους! Με αυτή τη διαδικασία τα μικράκια αισθάνονται χρήσιμα, παραγωγικά και τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους! Ίσως βέβαια να χρειαστούν και τη δική σας βοήθεια... Τα δικά μου πιτσιρίκια χοροπηδούσαν από τη χαρά τους που έπιναν τον χυμό που έστυψαν μόνα. Και με περηφάνια ο ταρζανάκος μου ετοίμασε ένα ποτήρι και για μένα.

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


4. Messy play ή αλλιώς εργαστήριο χλαπάτσας/γλίτσας/slime

Τι mom of mess θα ήμουνα αν δεν σας έδειχνα ένα messy play; Ετοιμάστε μέσα σε λεκάνη μία σύνθεση με νερό, corn flour και χρώμα (διαφορετικό χρώμα σε κάθε λεκάνη) και αφήστε τα παιδιά να λερωθούν. Αν θέλετε να έχετε ένα βρώσιμο παιχνίδι χρησιμοποιήστε χρώμα ζαχαροπλαστικής, αλλιώς τέμπερα. Μπορείτε να τους δώσετε και σχάρες από grill ή δίχτυ φριτέζας, για επιπλέον διασκέδαση με την υφή της γλίτσας. Επίσης, η ύπαρξη μιας λεκάνης με σκέτο νερό θα βοηθούσε στο να καθαρίζουν τα παιδιά τα χέρια τους πριν παίξουν με άλλο χρώμα.

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


5. Διάδρομος εμποδίων από ελαστικά αυτοκινήτου

Πάρα πολύ απλή κατασκευή, με μόνο ένα υλικό: λάστιχα αυτοκινήτου. Απλά δημιουργείτε ένα διάδρομο και τα παιδιά τον διασχίζουν. Το μήκος του διαδρόμου εξαρτάται από τον χώρο σας. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε και ελαστικά σε όρθια θέση, ώστε τα παιδιά να περνάνε από μέσα. Αν και απλό, ενθουσιάζει τα παιδιά! Ο 4χρονος ταρζανάκος μου το διέσχισε με μεγάλη προσήλωση.

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


6. Ο δρόμος των αισθήσεων

Σούπερ αισθητηριακό παιχνίδι! Συνδυάζει αισθήσεις και διαδρομή με εμπόδια. Ετοιμάστε χαρτόκουτα ή καφάσια και γεμίστε το καθένα με υλικά διαφορετικής υφής: σφουγγάρια κουζίνας (από τη μαλακή, αλλά και από την πράσινη-σκληρή πλευρά), ζελατίνες περιτυλίγματος, ξερά φύλλα, βότσαλα, άμμο. Τα τοποθετείτε στη σειρά δημιουργώντας ένα διάδρομο και αφήνετε τα παιδιά να τον διασχίσουν ξυπόλυτα και να επεξεργαστούν τις διαφορετικές υφές στα πατουσάκια τους. Στο τέλος του διαδρόμου μπορείτε να τοποθετήσετε και να συνδυάσετε την πατουσο-ζωγραφική.

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


7. Πατουσο-ζωγραφική

Τα παιδιά βάφουν τα πατουσάκια τους με χρώμα και πινέλο και περπατάνε πάνω σε πανί ή χαρτί αποτυπώνοντας τα χρωματιστά βήματά τους. Όσα περισσότερα τα χρώματα, τόσο το καλύτερο! Και αν τα πατουσάκια είναι σε διαφορετικά μεγέθη, δηλ. από δύο παιδιά και πάνω, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο! Μια λεκάνη και μια πετσέτα θα είναι χρήσιμα για το καθάρισμα και τις αλλαγές χρωμάτων στα πατουσάκια. Επίσης, αν ζωγραφίσετε σε εσωτερικό χώρο, για προστασία μπορείτε να στρώσετε από κάτω μία κουρτίνα μπάνιου, μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών ανοιγμένες ή πλαστικό προστασίας για το βάψιμο. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα τέλειο και η όλη διαδικασία θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια. Μετά με τις ζωγραφιές μπορείτε να φτιάξετε καδράκια, ταπετσαρία, ακόμη και κουρτίνα.

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά


8. Παιχνίδι με τα χρώματα

Αραιώστε το χρώμα σε πολύ νερό (ιδανικά τέμπερες, νερομπογιές, δακτυλομπογιές) και γεμίστε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Φυσικά, κάθε χρώμα θέλει το δικό του μπουκάλι. Οι μικροί ζωγράφοι θα το αγαπήσουν και δεν θα θέλουν να σταματήσουν! Αν έχετε έναν άσπρο τοίχο στην αυλή ή αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το παιδικό δωμάτιο είναι μια ωραία ιδέα να το βάψουν τα παιδιά μόνα τους με χρώμα σε σπρέι. Αν όχι, τότε μπορείτε να παίξετε ζωγραφίζοντας σε ζελατίνες ή χαρτί. Στην αυλή μπορείτε να τυλίξετε ζελατίνα κουζίνας (αυτή που τυλίγουμε τα τρόφιμα) σε δύο δέντρα ή κολόνες (βλέπε φώτο). Πιστεύω πως μπορεί να γίνει και στα κάγκελα του μπαλκονιού, αλλά με προσοχή να μην βαφτούν όσοι περνάνε από κάτω. Και να θυμάστε οτι είναι προτιμότερο τα παιδιά να φοράνε πρόχειρα ρούχα γιατί οι μπογιές μπορεί να μη βγουν ούτε στο πλυντήριο! Γι’αυτό πολύ αραίωμα στο χρώμα με νερό και μετά το τέλος του παιχνιδιού αμέσως ξέπλυμα στα ρούχα. 
Και καλά χρωμο-μπουγέλα!

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά
Και να το αποτέλεσμα του χρωμο-παιχνιδιού!

Ελπίζω να σας άρεσαν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες και να γεμίσατε με ιδέες για τα δικά σας παιχνίδια στην αυλή, στο μπαλκόνι, ακόμη και μέσα στο σπίτι.


Καλό καλοκαίρι σε όλους!

2 σχόλια:

  1. Καλά έφτιαξαν υπερπαραγωγή! Πόσα άτομα ήταν τέλος πάντων και έστησαν τέτοιο μεγάλο σκηνικό; Ό,τι καλύτερο για τέτοιες ηλικίες! Πολύ καλύτερο από κανονική γιορτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μεις ενθουσιαστήκαμε! Δεν πίστευα τέτοια οργάνωση! Και φαντάσου οτι την ίδια μέρα το σχολείο λειτουργούσε κανονικά, πριν και μετά τη γιορτή!

      Διαγραφή