Κυριακή 25 Απριλίου 2021

10 Πασχαλινές Κατασκευές DIY (+εκτυπώσιμα)


Τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδάκια μας διακοπάρουν ολημερίς στο σπίτι ετοιμοπόλεμα! Πως τα απασχολούμε δημιουργικά; Μα φυσικά με πασχαλινές κατασκευές! Ξέρω ότι όλες οι οθόνες στο σπίτι λειτουργούν εναντίον μας, αλλά η δημιουργία και η φαντασία θα κερδίσουν τελικά, τουλάχιστον κάποιες ώρες!

Πάμε να σας δείξω μερικές από τις κατασκευές με τις οποίες απασχολώ τα μικρά μου αυτές τις μέρες. Ως επί το πλείστων είναι εύκολες για (προ)νηπιακή ηλικία, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν και για απασχόληση μεγαλύτερων παιδιών. 

10 Πασχαλινές Κατασκευές DIY


1. Αυγά και λαγουδάκια

Ζωγραφίσαμε πασχαλινά αυγουλάκια και λαγουδάκια. Τα σχεδιάκια τα βρήκα στο pinterest και απλά τα αντέγραψα.

Μετά κόψαμε τα λαγουδάκια και σε αυτά που ήταν με κόκκινο χαρτόνι κολλήσαμε μια μικρή ουρίτσα από βαμβάκι. Σχεδιάσαμε το σχήμα του αυγού σε παλιά περιοδικά και τα κόψαμε και αυτά. Έτσι κάθε αυγό είναι διαφορετικό!
Στολίσαμε την πόρτα του παιδικού δωματίου. Όλος ο σχεδιασμός ήταν του ταρζανάκου μου, οπότε είναι πολύ περήφανος για τη διακόσμηση! Το αστέρι στην πόρτα είναι απλά το αγαπημένο του και δεν το έχουμε αποχωριστεί από τα Χριστούγεννα (και ούτε βλέπω να φεύγει).

lagoudakia kai auga


2. Χάρτινα καλαθάκια

Φτιάξαμε μικρά χάρτινα καλαθάκια για τους νονούς μας και τα γεμίσαμε με κουλουράκια. Για το σχεδιασμό χρησιμοποιήσαμε χαρτόνι 15x15 εκ. και σχεδιάσαμε γραμμές ανά 5εκ. Μετά κόψαμε όλες τις γραμμές μέχρι το κεντρικό τετράγωνο (βλέπε φώτο, θα βοηθήσει). Τις διπλώσαμε και τις κολλήσαμε σχηματίζοντας ένα καλαθάκι. Για διακόσμηση κολλήσαμε σε κάθε πλευρά από ένα αυγό. Ο ταρζανάκος διάλεξε προσεκτικά τους συνδυασμούς των αυγών, αλλά και ποια θα πάνε σε κάθε νονό! Τελικά το μέγεθος των καλαθιών δεν μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα γιατί βγήκαν αρκετά μικρά και δεν χωρούσαν μέσα όσα θέλαμε. Έτσι αντί για χερούλι, αφού προσθέσαμε το περιεχόμενο τους, τα τυλίξαμε με τούλι και τα δέσαμε με κορδέλα. Του χρόνου θα τα δοκιμάσουμε 30x30 εκ. 
kalathaki




3. Αυγουλάκια από φελιζόλ 

Ζωγραφίσαμε αυγουλάκια από φελιζόλ με μαρκαδόρους. Αρχικά τα βάλαμε μέσα σε ένα καλαθάκι, αλλά μάλλον θα συνεχίσουμε την κατασκευή και θα τους βάλουμε από ένα καλαμάκι από σουβλάκι ώστε να γίνουν ένα ωραίο πασχαλινό μπουκετάκι για το βάζο.
auga felizol


4. Κάρτα λαγουδάκι

Φτιάξαμε πασχαλινές κάρτες λαγουδάκι. Σε χαρτόνι κόψαμε το σχήμα της κάρτας, που είναι το κεφάλι του λαγού. Σε αφρώδες χαρτί κόψαμε τα μάτια, τη μύτη και το εσωτερικό των αυτιών. Τα κολλήσαμε στην κάρτα με κόλλα στικ και στη συνέχεια κολλήσαμε με υγρή κόλλα τα μουστάκια του λαγού από σύρμα πίπας. Και έτοιμες οι καρτούλες μας!
karta lagoudaki


5. Stencil/σφραγίδα λαγουδάκι

Λαγουδάκι από ρολό χαρτιού υγείας. Χρησιμοποίησα 3 ρολά για δύο λαγουδοκέφαλα. Τα έκοψα στη μέση με το ψαλίδι, δημιούργησα από μία μύτη στα 4 κομμάτια για τα αυτιά ώστε να είναι μυτερά και τα κόλλησα με ταινία και ταινία διπλής όψεως. Λογικά η θερμόκολλα/σιλικόνη θα έκανε καλύτερη δουλειά, αλλά είχαμε ξεμείνει!

Η αρχική ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν ως στάμπες με τέμπερα σε χαρτί, αλλά τελικά τα παιδάκια μου τα χρησιμοποίησαν σαν στένσιλ στο χαρτί και σχεδίασαν με μαρκαδόρο. Τέλος κολλήσαμε ματάκια για μεγαλύτερη τσαχπινιά. Μάλιστα εκτός από τα κλασικά λαγουδάκια δεν έλειψαν και τα λαγουδάκια-βαμπίρ απο το σπίτι μας (ο ταρζανάκος μου είχε κέφια)!
lagos apo rolo


6. Πόρτα λαγουδάκι

Μετατρέψαμε την πόρτα μας σε έναν τεράστιο πασχαλινό λαγό! Το σχεδιάσαμε σε χαρτί (απλό λευκό Α4), το ζωγραφίσαμε, το κόψαμε και το κολλήσαμε στην πόρτα μας με ταινία. Φτιάξαμε και πασχαλινά λαγουδάκια για να κρατάει ο λαγός μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και τόσες μέρες μετά ακόμη χαζεύουν και θαυμάζουν την πόρτα μας. Άσε που την έχουν διαφημίσει σε όλους τους συγγενείς που τηλεφωνούν για πασχαλινές ευχές! 

Η ιδέα είναι από μια φωτογραφία που είδα τυχαία στο pinterest, αλλά επειδή δεν έβρισκα πουθενά κάποιο σχέδιο για πατρόν, έφτιαξα από μόνη μου. Μάλιστα ετοίμασα και ένα εκτυπώσιμο για εσάς! Παρακαλώ να είστε επιεικείς με τα σχέδιά μου γιατί είναι όλο φτιαγμένο στο χέρι. Το ανεβάζω περισσότερο σαν ένα μπούσουλα για όποιον θέλει να ασχοληθεί.
porta lagoudaki



7. Διακοσμητικό λαγουδάκι

Φτιάξαμε και έναν λαγό από χαρτόνι και διακοσμήσαμε με αυτόν την πόρτα της κρεβατοκάμαρας. Η κατασκευή είναι πολύ απλή: 2 κύκλοι (ένας μεγαλύτερος για το σώμα του λαγού και ένας μικρότερος για το κεφάλι) και 2 αυτιά. Τα ενώσαμε με συρραπτικό. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε αυγουλάκια, λουλούδια και πεταλούδες, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε με κόλλα στικ στον λαγό. Και έτοιμο το στολισμένο λαγουδάκι μας!
diakosmitikos lagos


8. Καπελάκι λαγουδάκι

Με αυτή την κατασκευή τα παιδάκια μου πραγματικά ενθουσιάστηκαν και εκτός από την δημιουργική απασχόλησή τους, μας έδωσε πολλές ευκαιρίες και για παιχνίδι ρόλων μετά το τέλος της. Σχεδίασα μία φαρδιά λωρίδα στο μήκος του Α4 δημιουργώντας έναν κύκλο στη μέση για το κεφάλι και μία σκέτη για την επέκταση του καπέλου (για να προσαρμοστεί στο κεφάλι). Μετά φτιάξαμε 2 αυτιά μεγάλα και 2 κομμάτια μικρότερα για το εσωτερικό τους. Αφού τα ζωγράφισαν τα παιδιά, τα κολλήσαμε μεταξύ τους με κόλλα στικ. Στο πρόσωπο βάλαμε ματάκια, μύτη από πον-πον και σχεδιάσαμε στόμα και μουστάκια. Τα μουστάκια θα μπορούσαν να γίνουν και από σύρμα πίπας, αλλά το κράτησα πιο απλό. Μετά κολλήσαμε τα αυτάκια στο κεφάλι με υγρή κόλλα και το αφήσαμε να στεγνώσει για να σταθεροποιηθεί. Όταν ήταν έτοιμα απλά μέτρησα το καπέλο στα παιδικά κεφαλάκια και σύρραψα την έξτρα λωρίδα αναλόγως του μεγέθους κάθε παιδιού. Κολλήσαμε και ένα πον-πον στο πίσω μέρος του κεφαλιού για ουρίτσα και έτοιμα τα λαγουδοκαπελάκια μας!

Για την κατασκευή (λόγω έλλειψης λευκού χαρτονιού) χρησιμοποίησα σκληρά εξώφυλλα περιοδικών σε λευκό χρώμα ή σε κάποιες περιπτώσεις απλά κόλλησα μια λευκή Α4 πάνω στο εξώφυλλο. Πάντως χρειάζεται χαρτόνι για να σταθεί καλά στο κεφάλι, γιατί το απλό χαρτί είναι πολύ λεπτό και θα σκιστεί αμέσως.

lagoudokapelo



Και τώρα δύο ωραίες κατασκευές από τα παλιά, από τον παιδικό σταθμό του ταρζανάκου μου:

9. Πασχαλινή κάρτα με αυγουλάκια και γρασίδι

Κόβουμε ένα πράσινο χαρτόνι 26x13 εκ. και το διπλώνουμε στα δύο, ώστε να σχηματιστεί μία κάρτα. Στο μπροστινό μέρος σχεδιάζουμε διαγώνια μύτες (σαν γρασίδι) και το κόβουμε. Μετά σε ένα άλλο χαρτόνι 13x13 εκ., άλλου χρώματος (εδώ κίτρινο) κολλάμε κόκκινα πασχαλινά αυγά. Τέλος, κολλάμε το δεύτερο χαρτόνι εσωτερικά της κάρτας, πάνω στην τετράγωνη πράσινη πλευρά.

10. Καλάθι λαγουδάκι φτιαγμένο από ένα τενεκεδένιο κουτί

Παίρνουμε ένα τενεκεδένιο κουτί (όπως αυτά από τα πουράκια ή τις βρεφικές κρέμες) και το τυλίγουμε με χαρτόνι. Κολλάμε από πάνω ένα χάρτινο λαγουδάκι που να αγκαλιάζει το κουτί, το ζωγραφίζουμε και του βάζουμε πλαστικά ματάκια. Στα χέρια του κολλάμε δύο μεγάλα χάρτινα πασχαλινά αυγά. Στο κάτω μέρος του κουτιού κολλάμε γύρω-γύρω χαρτί γκοφρέ (τέσσερις στρώσεις), κομμένο μέχρι τη μέση σε λεπτές λωρίδες, για να μοιάζει με γρασίδι. Και τέλος προσθέτουμε από πίσω και μια φουντωτή ουρά από βαμβάκι. Και έτοιμο το καλαθάκι! Στο σχολείο το γεμίσανε μέσα με κομμάτια από γκοφρέ και βάλανε το κόκκινο πασχαλινό αυγουλάκι τους (για να μη σπάσει κιόλας).

kalathi lagoudaki kai karta


TIPS:
Αν δεν έχετε όλα τα κατάλληλα υλικά μην πτοείστε. Παραπάνω θα διαπιστώσατε ότι ούτε εμείς τα είχαμε! Απλά χρησιμοποιήσαμε ότι είχαμε στο σπίτι από στοκ υλικών κατασκευών, απλό χαρτί Α4, περιοδικά και λίγη φαντασία! 
Αν τώρα δεν έχετε εκτυπωτή, επίσης δεν πειράζει! Εγώ πλέον λόγω έλλειψης ανοίγω στον υπολογιστή το εκτυπώσιμο αρχείο (ή τη φώτο), βάζω μια κόλλα χαρτί Α4 πάνω στην οθόνη και με ένα μολύβι κάνω την γνωστή από το Δημοτικό "αντιπατάρα", δηλ. απλά αντιγράφω το σχέδιο. Τόσο απλό! Οπότε δικαιολογίες δεν υπάρχουν! Ώρα για δημιουργία!

Αν θέλετε να δημιουργήσετε με τα παιδάκια σας και στην κουζίνα, ρίξτε μια ματιά στα κουλουράκια λαγουδάκια μας!

Εκτυπώσιμα:
porta lagos 1

porta lagos 2

porta lagos 3

porta lagos 5
porta lagos 5
diakosmitikos lagos
louloudia k petaloudes

karta lagoudaki


Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου