Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Οι 5 γλώσσες της αγάπης

 

Ας μιλήσουμε για κάτι πολύ πολύ σημαντικό... για την ΑΓΑΠΗ!!! Ουσιαστικά για μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τις γλώσσες της αγάπης, που ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά βιβλίων του Gary Chapman με τίτλο “Οι 5 γλώσσες της αγάπης” και αναφέρεται και σε πολλά ακόμη βιβλία αυτοβελτίωσης.


5 glwsses tis agapis

Τι είναι όμως οι γλώσσες της αγάπης και ποιες είναι αυτές;

Η γλώσσα της αγάπης είναι ο τρόπος που έχει κάθε άνθρωπος για να εκφράζει την αγάπη του και για να λαμβάνει αγάπη από τους άλλους. Καθένας μας έχει μια κύρια γλώσσα αγάπης (ή και δύο), με αυτό τον τρόπο δείχνει την αγάπη του στους άλλους και με τον ίδιο τρόπο θέλει να δείχνουν οι άλλοι την αγάπη τους σε αυτόν για να την καταλαβαίνει, να την εισπράττει. Πολλές φορές όμως η γλώσσα αγάπης του ενός είναι διαφορετική από την γλώσσα του άλλου και δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται ένα συναισθηματικό κενό. Μιλώντας τη γλώσσα αγάπης του άλλου του δείχνουμε την αγάπη μας με τον τρόπο που την καταλαβαίνει αυτός (και όχι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς), γεμίζουμε τη δεξαμενή αγάπης του. «Σκοπός της αγάπης δεν είναι να αποκτήσουμε εμείς κάτι που θέλουμε, αλλά να κάνουμε κάτι καλό για αυτόν που αγαπάμε.» (G.Chapman), για αυτό και σκοπός δεν είναι να δείξουμε στον άλλο την αγάπη μας έτσι όπως μας ευχαριστεί εμάς, αλλά όπως ο άλλος θα την εκλάβει ως αγάπη (όσο άβολο, περίεργο, απλό, χαζό, ασήμαντο ή ανούσιο μπορεί να φαντάζει στα δικά μας μάτια).


Οι γλώσσες της αγάπης είναι πέντε:

·         Σωματική επαφή

·         Λόγια επιβεβαίωσης

·         Ποιοτικός χρόνος

·         Δώρα

·         Πράξεις φροντίδας


5 glwsses tis agapis


Επιγραμματικά θα σας αναφέρω λίγα πράγματα για κάθε μία γλώσσα.


Σωματική επαφή:

Οποιαδήποτε μορφή σωματικής επαφής: ένα απλό άγγιγμα, ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί, το χάιδεμα των μαλλιών, το τρίψιμο της πλάτης, το κράτημα των χεριών και φυσικά η σεξουαλική επαφή.

 

Λόγια επιβεβαίωσης:

Σε αυτή τη γλώσσα αγάπης περιλαμβάνεται οποιαδήποτε λεκτική μορφή αγάπης: ένα απλό κομπλιμέντο, ευγενικά λόγια, γλυκόλογα, λόγια επιβεβαίωσης, λόγια ενθάρρυνσης. Με όλα αυτά τα λόγια γεμίζουμε τη δεξαμενή αγάπης του συντρόφου μας. Τα αντίθετα αποτελέσματα έχουν: η γκρίνια, τα παράπονα, οι τσακωμοί και οι διαπληκτισμοί (αφού είναι τα φυσικά αντίθετα αυτής της γλώσσας αγάπης).

 

Ποιοτικός χρόνος:

Στον ποιοτικό χρόνο ως γλώσσα αγάπης κατατάσσονται από μια απλή καθημερινή δραστηριότητα με τον σύντροφό μας (να δούμε μια ταινία μαζί, να μαγειρέψουμε μαζί), η συντροφικότητα, μια συζήτηση, μέχρι κοινές δραστηριότητες/εμπειρίες που δημιουργούν αναμνήσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι η φυσική και ψυχική παρουσία, να είσαι παρών ψυχή τε και σώματι, να κοιτάς τον άλλο στα μάτια, να τον ακούς προσεκτικά, να είσαι εκεί για αυτόν και τίποτα να μη σου αποσπά την προσοχή.

 

Δώρα:

Αν η κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου είναι να δέχεται (και να δίνει) δώρα, τότε μπορείς να γίνεις πολύ καλός στο να προσφέρεις δώρα. Κατά τον G.Chapman είναι μία από τις πιο εύκολες γλώσσες αγάπης που μπορεί να μάθει κανείς. Για τους πιο «σφιχτούς» στα οικονομικά, αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά να θυμάστε ότι επενδύετε στην αγάπη. Τέλος, σε μια δύσκολη περίοδο η φυσική μας παρουσία μπορεί να είναι πιο ισχυρό δώρο από κάτι απτό.

 

Πράξεις φροντίδας:

Η φροντίδα του άλλου έχει πολλές μορφές: από το να κάνεις μασάζ, μέχρι να πλύνεις τα πιάτα, να συμμαζέψεις ή να αλλάξεις το μωρό. Αν δεν ξέρεις πως να τον ευχαριστήσεις μπορεί να σε καθοδηγήσει ο σύντροφός σου μέσα από αιτήματα (όχι απαιτήσεις) για να ηρεμήσει/ξεκουραστεί. Ξεπεράστε τα στερεότυπα και απλά φροντίστε αυτόν που αγαπάτε.


5 glwsses tis agapis

Την πρώτη φορά που διάβασα το βιβλίο “Οι 5 γλώσσες της αγάπης” δεν με βοήθησε καθόλου! Γιατί; Επειδή εγώ δεν ήμουν ανοιχτή στο να αλλάξω! Επειδή βρισκόμουν σε μία τόσο ανώριμη και εγωιστική φάση της ζωής μου, που το μόνο που σκέφτηκα (για τον σύντροφό μου, όχι για μένα) είναι «ορίστε, τώρα ξέρεις ποια είναι η γλώσσα αγάπης μου, δώσε μου αγάπη!». Και φυσικά δεν έγινε τίποτα! Διότι και ο άλλος δεν μπορεί να σου δίνει συνεχώς αυτό που θέλεις, που για τον ίδιο είναι άβολο και ανοίκειο, και ταυτόχρονα να έχει μια άδεια δεξαμενή αγάπης. Κάποια στιγμή κουράζεται και πληγώνεται.


Αυτή τη φορά διάβασα το βιβλίο «Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά» με ανοιχτό μυαλό και διάθεση προσφοράς. Και καθώς το διάβαζα κατανοούσα καλύτερα και τη γλώσσα αγάπης του συζύγου μου, την οποία ήδη γνώριζα, αλλά μέχρι τώρα απλά αδιαφορούσα! Και μέχρι να το τελειώσω, άρχισα να δουλεύω προς αυτή την κατεύθυνση, όχι τρομερά πράγματα, babysteps, αλλά λειτούργησε πραγματικά και το κλίμα στο σπίτι μας έγινε πιο ευχάριστο και ο σύζυγός μου πιο δοτικός ως προς τη δική μου γλώσσα αγάπης.


Μου αρέσει πάρα πολύ όλη η θεωρία των γλωσσών της αγάπης και έχω δει ότι και πρακτικά δουλεύει. Εννοείται βέβαια ότι δεν είναι εύκολο, δεν βγαίνει αβίαστα, θέλει μια υπενθύμιση προς τον εαυτό μας. Όμως όταν δίνεις αγάπη και ο άλλος την εισπράττει, τότε είναι πολύ πιο πιθανό και ότι θα λάβεις αγάπη. Είναι ένας υπέροχος τεράστιος φαύλος κύκλος αγάπης!


Συνεχίζεται...  

(έρχεται ανάρτηση που αφορά τα παιδιά)


5 glwsses tis agapis


Για περισσότερες πληροφορίες, ερωτήσεις, τεστ, βίντεο και όλη τη σειρά βιβλίων επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα www.5lovelanguages.com


Τα βιβλία που έχω εγώ στα ελληνικά είναι:

·         «Οι 5 γλώσσες της αγάπης», Gary Chapman, εκδ. Κλειδάριθμος

·    «Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά», Gary Chapman & Ross Campbell, εκδ. Μίνωας


Η ανάρτηση δεν είναι χορηγούμενη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου