Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

DIY Παιδική Βιβλιοθήκη από τελάρα


Μου αρέσουν πάρα πολύ οι κατασκευές, τα γνωστά DIY “ελληνιστί”. Κάθε φορά που ξεκλέβω λίγο χρόνο, χαζεύω στο ίντερνετ εικόνες από κατασκευές και βιντεάκια. Ειδικά τα βίντεο είναι κόλλημα! Μπορώ να ξημερωθώ παρακολουθώντας μόνο χέρια να φτιάχνουν διάφορα για το σπίτι, μικρά ή μεγάλα. Και πάντα ψάχνω αφορμή να εφαρμόσω και γω κάτι από αυτά που είδα. Έτσι, όταν γεννήθηκε η ανάγκη για μια παιδική βιβλιοθήκη στο σπίτι μας, ήξερα αμέσως τι θα κάνω…

diy vivliothiki telara


Μας αρέσουν πάρα πολύ τα βιβλία, οικογενειακώς. Αγοράζουμε, δανειζόμαστε, διαβάζουμε συνέχεια! Όμως όσο μεγαλώνουν τα παιδάκια μας αυξάνονται και τα παιδικά βιβλία στο σπίτι μας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια βιβλιοθήκη για το παιδικό δωμάτιο, στο ύψος των παιδιών για να τη διαχειρίζονται μόνα τους.

Η πρώτη ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν κάτι που είχα πρωτοδεί πριν πολλά χρόνια στο διαδίκτυο (πριν το pinterest φαντάσου): βιβλιοθήκη από πλαστικά τελάρα. Ναι, αυτά που χρησιμοποιούν οι μανάβηδες για να βάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι με τελάρα, μου αρέσει σαν υλικό. 

diy vivliothiki telara


Το θέμα μου ήταν που θα βρω τελάρα…; Μετά από μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο έμαθα ότι πωλούνται συνήθως πάρα πολλά μαζί (αφού αφορούν επαγγελματίες), ότι μπορείς να βρεις και μεταχειρισμένα από αγγελίες (αλλά και πάλι σε ποσότητα), ότι βρίσκεις πεταμένα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών μετά από λαϊκή αγορά (λογικά όχι σε καλή κατάσταση) ή ίσως κάποιος να πουλήσει/χαρίσει στη λαχαναγορά του Ρέντη μετά από παράκληση! Τα δύο τελευταία είναι οι προτάσεις που επικρατούν στα φόρουμ. Αυτό που τελικά έκανα ήταν να πάω στο μανάβικο της γειτονιάς μου και να ρωτήσω τον μανάβη-παντοπώλη (που λέμε και μια καλημέρα) που μπορώ να βρω τελάρα. Εννοείται ότι μου είπε τις ίδιες εναλλακτικές. Του εξήγησα ότι θέλω μόνο 3 για μια κατασκευή και μου πρότεινε να μου πουλήσει από τα δικά του με 3 ευρώ, δηλ. 1 ευρώ το ένα. Καλό deal για μένα τη δεδομένη στιγμή που δεν ήθελα να τρέχω ψάχνοντας. Επειδή τα τελάρα ήταν ήδη χρησιμοποιημένα, χρειάστηκαν ένα καλό καθάρισμα για να φύγουν χώματα και σκόνες. Έτσι στο σπίτι τα έβαλα στην μπανιέρα και με τη βούρτσα (που καθαρίζω τη μπανιέρα) και απορρυπαντικό τα έκανα ένα ντουζάκι. Τα άφησα στο μπαλκόνι να στεγνώσουν πάνω στην απλώστρα και έτοιμα.

diy vivliothiki telara


Τα υλικά που χρησιμοποίησα για την κατασκευή ήταν 2 μεγάλα πλαστικά τελάρα, δεματικά και 5 μέτρα λάστιχο.

Χρησιμοποίησα τις φαρδιές πλευρές των τελάρων για πρόσοψη, δηλ. σε οριζόντια θέση. Φυσικά θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και κάθετα, αναλόγως των αναγκών και του χώρου.

Η ιδέα μου ήταν να είναι μια βιβλιοθήκη που ναι μεν να είναι στο ύψος των παιδιών και να μπορούν να διαλέγουν τα βιβλία που θέλουν, αλλά να μην είναι τόσο εύκολο να τα ρίξουν όλα κάτω με μιας. Επειδή εκείνο το διάστημα ο μπουζούκος μου ήταν μωράκι, δεν ήθελα να ρίξει όλα τα βιβλία πάνω του για να μην χτυπήσει. Έτσι το δυσκόλεψα λιγάκι, τοποθετώντας λάστιχα από μπροστά. Τελικά όμως μάθανε γρήγορα τη λειτουργία τους και τα χειρίζονται άριστα.

Έδεσα το λάστιχο στη μια πλευρά στα πλαϊνά (στην πρόσοψη των τελάρων) και το πέρασα συνεχόμενα και διαγώνια 3 φορές από την απέναντι πλευρά και 4 από την πρώτη και το έδεσα κόμπο. Το ίδιο έκανα και στο δεύτερο τελάρο.


diy vivliothiki telara


Μετά έδεσα τα τελάρα μεταξύ τους με τα δεματικά από πίσω και απ' το πλάι, ώστε να γίνουν σταθερά και να μην χωρίζονται.

Έτσι δημιουργήθηκε μια βιβλιοθήκη με δυο ράφια. Χώρισα τα βιβλία σε «μωρουδιακά» (δηλ. τα μαλακά και αυτά με τις πολύ χοντρές σελίδες) και σε αυτά με τις κανονικές σελίδες (που σκίζονται πιο εύκολα). Τοποθέτησα στο επάνω ράφι τα «μωρουδιακά», ώστε να έχει άμεση πρόσβαση και οπτική επαφή ο μικρός μου (χωρίς να σκύβει), αφού ήταν στο ύψος των ματιών του. Στο κάτω ράφι έβαλα τα «κανονικά» βιβλία που διάβαζε ο ταρζανάκος μου.

Επειδή δεν ήθελα να χαλάσει κάποιο βιβλίο στις ραβδώσεις των τελάρων στη βάση κάθε ραφιού, έκοψα χαρτόνι από μια κούτα και το τοποθέτησα πρόχειρα ως βάση. Και εννοείται ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

diy vivliothiki telara


Και έτοιμη η παιδική βιβλιοθήκη μας. Λειτουργική, εύχρηστη, ευπροσάρμοστη (στη μορφή και στον χώρο) και φυσικά πολύ οικονομική. Με μόλις 8 ευρώ συνολικό κόστος και μου περίσσεψε και 1 τελάρο. Ήδη την έχουμε γεμίσει τόσο που σκεφτόμαστε οτι ήρθε η ώρα και για το τρίτο ράφι-τελάρο.

Αν έχετε φτιάξει και εσείς παιδική βιβλιοθήκη θα χαρώ να δω τις ιδέες σας!

Και καλά αναγνώσματα!

2 σχόλια:

  1. Πράγματι είναι πρακτική κατασκευή. Είχαμε φτιάξει κι εμείς παλιότερα, δε ξέρω αν την πρόλαβες! Μόνο που τα τελάρα τα παίρνουμε από το μανάβη δωρεάν, πρώτη φορά ακούω να ζητάνε χρήματα! Εν τέλει και επειδή δε μας βόλευε πια, την ξήλωσα και βάλαμε τις γνωστές κυψέλες όπως ξέρεις! Πάντως είναι ωραίο να δημιουργείς πράγματα μόνος σου για το σπίτι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι γίνεται στην επαρχία, αλλά στην Αθήνα δυστυχώς όλα έχουν την τιμή τους... Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Όχι, δεν την πρόλαβα. Όμως οι κυψέλες που έχετε είναι υπέροχες! Μου αρέσουν πάρα πολύ! Φιλάκια!

      Διαγραφή