Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Μικροί βιβλιοφάγοι: διασκεδάζουμε διαβάζοντας «Τικ και Τέλα: Η λιμνούλα»




Σήμερα η ανάρτηση είναι mom and boys, δηλ. για την ακρίβεια τα ζουζούνια μου την επιμελήθηκαν, εγώ μια απλή δακτυλογράφος είμαι! Θα σας μιλήσουμε, λοιπόν, για ένα πολύ αγαπημένο μας βιβλίο από τη σειρά Τικ και Τέλα: «Η λιμνούλα». Η ιστορία έχει ως εξής:
Ο Τικ και η Τέλα περνάνε τόσο καλά, που ο Τικ ξεχνάει να πάει στην τουαλέτα. Τότε εμφανίζεται μια λιμνούλα στο πάτωμα. Ωχ!
[από το οπισθόφυλλο] 
Είναι μια πολύ απλή ιστοριούλα, με λίγα λόγια, ιδανική για παιδάκια 2+ χρονών (αλλά και μικρότερα, ο μικρός μου μπουζούκος 18 μηνών το αγαπά πολύ), που περνάει ένα όμορφο μήνυμα. Τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με τον Τικ και να δουν ότι δεν είναι ντροπή αν τους φεύγουν τα τσισάκια και καμιά φορά, απλά πρέπει να πηγαίνουν στην τουαλέτα όταν τους έρχεται και να μην το αφήνουν για αργότερα. Το βιβλίο αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ να διαχειριστούμε τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τουαλέτας του ταρζανάκου μου. Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά ότι δεν πειράζει... Και ότι όλα τα παιδιά το παθαίνουν στην μετάβαση από την πάνα στο γιογιό/τουαλέτα. Αυτό είναι και το μόνο βιβλίο εκπαίδευσης τουαλέτας (που έχω βρει μέχρι τώρα) που δεν είναι καθόλου χειριστικό!


Το βιβλίο «Η λιμνούλα», όπως και όλη η σειρά Τικ και Τέλα, πραγματεύεται και άλλα δευτερεύοντα θέματα, μέσα από την καταπληκτική εικονογράφηση του Axel Scheffler, με τα τόσο ζωντανά χρώματα! Όσες φορές και να το διαβάσουμε, ανακαλύπτουμε καινούργιες λεπτομέρειες στις εικόνες! Και επειδή τα λογάκια είναι πολύ λίγα, πολλές φορές το διανθίζω με κάποιες περιγραφές των εικόνων, ίσως και με μικρές ιστορίες μέσα από τις λεπτομέρειές τους. Και φυσικά επικεντρώνομαι σε θέματα που θα ήθελα να συζητήσω με τα παιδιά. 

Διατροφή στη "Λιμνούλα"
Ένα θέμα στο οποίο δίνω πάντα έμφαση όταν το διαβάζουμε είναι η διατροφή. Κάνοντας διάλειμμα απ’ το παιχνίδι, ο Τικ και η Τέλα παρουσιάζονται να παίρνουν το κολατσιό τους και να πίνουν νερό. Κοιτώντας την εικόνα βλέπουμε ότι το κολατσιό είναι φρούτα και λαχανικά: σταφύλια, μήλα, μανταρίνια, καρότα. Γιατί τα σνακ μπορούν να είναι και υγιεινά! Και χρειάζεται πάντα και μια υπενθύμιση στα πιτσιρίκια μας να πίνουν λίγο νερό! 
Παιχνίδια στη "Λιμνούλα"
Ο Τικ και η Τέλα μας εμπνέουν πολύ με τα παιχνίδια και τις δραστηριότητές τους. Να λοιπόν μερικά από τα παιχνίδια/δραστηριότητες που εμπνευστήκαμε από τη «Λιμνούλα» με τα οποία διασκεδάσαμε πολύ:
  • Βγάλαμε βόλτα τα λούτρινα μωρά μας. 
  • Φτιάξαμε μια πόλη από τουβλάκια (με δεινόσαυρους και ζωάκια) και μια σιδηροδρομική γραμμή να τη διασχίζει. 
  • Παίξαμε τα λιοντάρια (εγώ δηλαδή έκανα το λιοντάρι και τα αγόρια μου τους ιππότες που το πολεμούν).
        
  • Φτιάξαμε με πλαστελίνες τον Τικ, την Τέλα και τα ζωάκια/δεινόσαυρους που δείχνει στο βιβλίο. 
  • Ζωγραφίσαμε χρωμοσελίδες από το βιβλίο τις οποίες κατέβασα από την σελίδα Τικ και Τέλα.
  • Κάναμε τη δική μας έκθεση ζωγραφικής, όπως και οι δύο ήρωες.

  • Φτιάξαμε μάσκες του Τικ και της Τέλα. 
  • Φτιάξαμε μπισκότα σε σχήμα λαγού και ποντικού, αλά Τικ και Τέλα. 
  • Γεμίσαμε την μπανιέρα μας με σαπουνόφουσκες.
  • Παίξαμε την ιστορία της «λιμνούλας» με δαχτυλοκουκλάκια λαγού και ποντικού, σαν κουκλοθέατρο. 


Ελπίζω να σας άρεσαν τα παιχνίδια μας! Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν οι δυο ήρωες σε λούτρινα κουκλάκια, καθώς και κύβοι-παζλ. Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία, τον συγγραφέα Axel Scheffler, αλλά και παιχνίδια, βίντεο και χρωμοσελίδες θα βρείτε στο www.tikkaitela.gr

Η έκθεση ζωγραφικής μας αλά Τικ και Τέλα.

Εσείς έχετε κάποιο βιβλίο που να σας εμπνέει για τρελές δραστηριότητες?
Ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο των παιδιών σας? 


2 σχόλια:

  1. Πραγματικά αγαπημένο βιβλίο και σας ενέπνευσε για τόσες δραστηριότητες! Όμορφη ανάρτηση! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Οι Τικ και Τέλα μας εμπνέουν πάντα, σε κάθε βιβλίο! Φιλάκια!

      Διαγραφή