Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ταραμοσαλάτα, η εύκολη!

eukoli 10'


Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή; Λείπει η ταραμοσαλάτα από το σαρακοστιανό τραπέζι; Ακόμη και αυτοί που δεν νηστεύουν, μια ταραμοσαλάτα τη δοκιμάζουν, έτσι για το έθιμο! Ορίστε, λοιπόν, η πιο εύκολη και γρήγορη ταραμοσαλάτα, έτοιμη σε 10’. Και φυσικά πολύ νόστιμη, μιας και είναι από τα χεράκια μας και ακολουθεί τις γευστικές μας προτιμήσεις. Ακόμη και εγώ που δεν πολυσυμπαθώ τον ταραμά, αυτή τη συνταγή την κάνω σε κάθε νηστεία.

Υλικά:
  • 100 γρ. ταραμά λευκό (καλής ποιότητας: από αυτό εξαρτάται όλη η γεύση)
  • 150-200 γρ. ψίχα ψωμιού (περίπου 300 γρ. μουλιασμένο και στραγγισμένο) [Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο, εξαρτάται από την αλμύρα του ταραμά.]
  • μισό λευκό κρεμμύδι (Προσοχή να μην καίει!)
  • 150 ml ελαιόλαδο (τουλάχιστον)
  • χυμό από 1 λεμόνι (ίσως και 1½, αναλόγως προτιμήσεων)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • πιπέρι
  • νερό για το μούλιασμα του ψωμιού

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι και μία πρέζα ζάχαρη για να καραμελώσει. Μόλις είναι έτοιμο το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει.
Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και αφήνουμε το ψωμί να μουλιάσει καλά. Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά (με τα χέρια ή σε πετσέτα), για να φύγει όλο το νερό.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, λίγο λάδι και λίγο ψωμί και χτυπάμε, ώστε να λιώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα. [Προσοχή: Χρησιμοποιούμε το περισσότερο από το ψωμί, το λάδι και το λεμόνι, αλλά όχι όλο με μιας. Κρατάμε μια ποσότητα για το τέλος και προσθέτουμε σιγά-σιγά δοκιμάζοντας.]
Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λεμόνι (αναλόγως των προτιμήσεων μας), πιπέρι ή και λάδι αν μας φανεί πολύ σφιχτό το μείγμα.  Σε περίπτωση που η σαλάτα είναι πολύ αλμυρή προσθέτουμε ψωμί.
Δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι, γιατί ο ταραμάς είναι ήδη πολύ αλμυρός.
Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάζουμε συνεχώς το μείγμα, μετά από κάθε νέα προσθήκη, για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

ανακάτεμα

Παρόλο που η συνταγή θέλει μόνο ψίχα, για να βγει η ταραμοσαλάτα μας λευκή και με ομοιόμορφη υφή, εγώ την έχω φτιάξει κάποιες φορές και με την κόρα μέσα (λόγω έλλειψης της αναγκαίας ποσότητας ψωμιού). Μπορώ να πω πως μας άρεσε εξίσου και έτσι. Η διαφορά που είδα εγώ (αλλά δεν πρόσεξε κανένας άλλος) είναι οτι με την κόρα η ταραμοσαλάτα δεν γίνεται τόσο λευκή σε χρώμα, αλλά πιο κρεμ, και υπάρχουν μικρά-μικρά σκουρόχρωμα κομματάκια μέσα. 
[Οι φωτογραφίες που έχω ανεβάσει είναι μαζί με την κόρα και με κόκκινο κρεμμύδι. Όλα λάθος! 😄

εύκολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου