Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Back to school: Πίκο και Λόλα - Το σχολείο

Ο Σεπτέμβρης είναι προ των πυλών. Δύσκολος μήνας για τις μαμάδες! Μήνας προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα: το καλοκαίρι και το ατελείωτο παιχνίδι τελειώνουν, τα σχολεία και οι υποχρεώσεις ξεκινούν. Και αυτή η μετάβαση είναι λίγο δύσκολη! BACK TO SCHOOL λοιπόν!

piko kai lola - to sxoleio

Για κάποια παιδάκια φέτος θα είναι η πρώτη επαφή με το σχολείο. Έτσι και για τα δικά μου μικράκια τη χρονιά που μας πέρασε: ο ταρζανάκος μου πήγε στα προνήπια (νέο σχολείο, νέοι συμμαθητές, νέα δασκάλα και νέο πρόγραμμα) και ο μπουζούκος μου πήγε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Για να τους προετοιμάσω κατάλληλα κάναμε αρκετές συζητήσεις και διαβάσαμε βιβλία σχετικά με το σχολείο. Και νομίζω πως τα καταφέραμε πολύ καλά, χωρίς πολλές συγκινήσεις! 

Ένα από τα βιβλία που διαβάσαμε είναι και το νέο βιβλίο "Πίκο και Λόλα - Το σχολείο" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η σειρά "Πίκο και Λόλα" μας ήταν ήδη γνωστή και αγαπημένη, με τα απλά και διασκεδαστικά στιχάκια της Λίνας Σωτηροπούλου και την όμορφη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Πρωταγωνιστές της σειράς είναι δύο αχώριστοι φίλοι, ένα σκυλάκι και ένα κουνελάκι, που ζουν μαζί διάφορες περιπέτειες. Οι ηλικίες που απευθύνεται είναι 2+, αλλά λόγω της θεματολογίας και του έμμετρου στίχου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και σε μεγαλύτερα παιδάκια. Ο ταρζανάκος μου στα 4+ το αγάπησε πολύ! Το κείμενο δεν είναι πολύ, όμως είναι περισσότερο από τα άλλα βιβλία για παιδιά 2-3 ετών. Τα βιβλία είναι μικρά σε μέγεθος 20x20 εκ., με σκληρό αφρώδες εξώφυλλο, στρογγυλεμένες γωνίες και γυαλιστερές σελίδες, πιο χοντρές από τις συνηθισμένες.

piko kai lola - to sxoleio

Στο βιβλίο "Το σχολείο" η ιστορία έχει ως εξής: Αρχίζει η σχολική χρονιά, όμως η Λόλα δεν θέλει να πάει στο σχολείο μιας και θα βαρεθεί, άσε που τα ξέρει και όλα και δεν το χρειάζεται. Ο Πίκο προσπαθεί να την πείσει δείχνοντας της όλα τα ωραία πράγματα που έχει ετοιμάσει για το σχολείο, αλλά η Λόλα είναι ανένδοτη. Τελικά την πείθει να πάει για μία μέρα και αν δεν της αρέσει να μην ξαναπάει. Στο σχολείο η δασκάλα της μαθαίνει πολλά καινούργια πράγματα και κάπως έτσι αλλάζει η γνώμη που έχει σχηματίσει για το σχολείο!

piko kai lola - to sxoleio

Εμείς με αφορμή το βιβλίο παίξαμε για λίγο "Το σχολείο" στο σπίτι μας και σκαρφιστήκαμε διάφορες δραστηριότητες:

  • Μαζέψαμε και μεις τα υλικά που χρειαζόμαστε για το σχολείο (κοινώς σχολική λίστα!).
  • Ετοιμάσαμε σνακ για το σχολείο, τα αγαπημένα μας τυροπιτάκια. Αυτή τη φορά όμως φτιάξαμε και μερικά μακρουλά, σαν κουλουράκια. Έτσι σχηματίσαμε τα αρχικά του ταρζανάκου μου με τα τυρο-κουλουράκια μας μέσα στο δοχείο του κολατσιού!
snack gia sxoleio

  • Με αφορμή τη σελίδα για τους συνδυασμούς των χρωμάτων, μιλήσαμε για τα χρώματα (τα βασικά και τους συνδυασμούς τους) και παίξαμε με χρωματιστά ξυλάκια κατασκευών (γλωσσοπίεστρα) φτιάχνοντας ένα σχέδιο χρωμάτων. 
paragwga xrwmatwn

  • Πειραματιστήκαμε στη δημιουργία των παράγωγων χρωμάτων, με νερό και χρώμα ζαχαροπλαστικής στα 3 βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και φυσικά ένα σταγονόμετρο.
  • Ζωγραφίσαμε τα χρώματα στην παλέτα.
  • Φτιάξαμε σχήματα από χρωματιστά σύρματα πίπας.
sxhmata

  • Ζωγραφίσαμε με νερομπογιές.
  • Παίξαμε με τα δαχτυλοκουκλάκια μας την ιστορία του Πίκο και της Λόλας.
  • Δραματοποιήσαμε το βιβλίο: ετοιμάσαμε τις τσάντες, τα παιδιά τις φορέσανε και φτιάξαμε τη δική μας σχολική τάξη με δάσκαλο τον μπαμπά.
paleta
peirama xrwmatwn
Πείραμα χρωμάτων


Εσείς ποια βιβλία και υλικά έχετε χρησιμοποιήσει για να εισάγετε την έννοια του σχολείου στο σπίτι σας και στα παιδικά μυαλουδάκια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου